Makt bakom orden

av Dahlin Ann

Den första kända arbetsmarknadskonflikten i världen utspelade sig bland byggnadsarbetare i Egypten för 3 500 år sedan. I Sverige finns dokumenterade strejker sedan mitten av 1600-talet.


LÄS MER

Det yttersta ansvaret

av Werne Kent

I tio nyskrivna reportage och essäer skildrar en rad författare, journalister och forskare socialtjänstlagen, det sociala arbetet och samhällsproblemen.


LÄS MER

Ledartröja eller tvångströja?

av Danielsson Öberg Anna, Öberg Tommy

Industriavtalet har varit lönemarknadens fasta punkt alltsedan lönerörelsen 1998. Omstritt och hårt kritiserat, ändå lönebildningens centrum. Men ingenting, inte ens Industriavtalet, lever för evigt. Den svåra frågan är därför inte om utan hur modellen ska förnyas eller förändras.


LÄS MER

En röd stuga med en halvmåne på gaveln

av Schwarzenberger Sonja

”Jag visste inte så mycket om folkbildning innan jag började skriva den här boken. Men själva ordet väckte frågor i mig. Det verkar finnas en kamp mellan det som kan kallas folkligt och det som anses vara bildat, en polarisering som återkommer i skol- och kulturdebatten i dag. I folkbildningen möts polerna, inte minst i ordet: Folkbildning. Jag ville undersöka hur dualiteten påverkar både Sverige och oss som individer.”

SONJA SCHWARZENBERGER, FÖRFATTARE


LÄS MER