ISBN: 9789186743024


Ladda ner pressbild


Anna Lindh och det nya Europa

Politik & Samhälle

Anna Lindh spelade en central roll under en tid av stora förändringar i Sveriges relation till övriga Europa. År 2011 har det gått tio år sedan Anna Lindh var ordförande för EU:s utrikesministrar och åtta år sedan hon mördades. Under åren därefter har många böcker och artiklar skrivits om henne. Ändå finns mycket kvar att berätta, menar hennes mångårige medarbetare Mats Engström.

Anna Lindh beklagade ibland att Olof Palmes arbete diskuterades alltför lite i sorgen efter hans död. Ibland riskerar även hennes politiska gärning att skymmas av alla de känslor som mordet och dess efterdyningar skapade.

Med den här boken vill Mats Engström fördjupa bilden av Europapolitikern Anna Lindh och bidra till en fortsatt diskussion om hennes politiska gärning och om Sveriges roll i det europeiska samarbetet.

Vilken politik som styr i Sverige gör skillnad. Men det är också viktigt vilken politik som styr i Europa. När ekonomin blir global och gränslös är det ännu viktigare att politiken blir global, så att vi kan möta den gränslösa marknaden med gränslösa värden, byggda på demokrati och mänskliga rättigheter. EU är idag vårt viktigaste instrument.
Anna Lindh i maj 2002

 

OM MATS ENGSTRÖM:
Mats Engström arbetade nära Anna Lindh i sju år. Han har sysslat med EU-frågor sedan slutet av 1980-talet och har tidigare bland annat skrivit boken Maktkamp Europa (2006)


Författare
Engström Mats

Mats Engström arbetade nära Anna Lindh i sju år. Han har sysslat med EU-frågor sedan slutet av 1980-talet och har tidigare bland annat skrivit boken Maktkamp Europa (2008).