“Förlorarna är de som arbetar”

De senaste trettio årens ekonomiska politik har gjort Sverige till ett land med kraftigt ökande inkomstskillnader. Löntagarnas andel av nationalinkomsten – löneandelen – har minskat och vinstandelen har ökat. Varför?

Antologin Den sänkta löneandelen (red. Erik Bengtsson) förklarar vad som har orsakat minskningarna i nationalinkomsten, såväl som vilka konsekvenserna är.

Vilken roll spelar globaliseringen? Hur påverkar detta fördelningen mellan arbete och kapital den ökade automatiseringen av produktionen? Och vilken roll spelar maktförskjutningar – mellan arbetstagare och arbetsgivare, fackföreningar och arbetsgivare, mellan vänster och höger i politiken? Nedskärningar i välfärdsstaterna?

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt: “Alla som kan och vill arbeta ska ha ett jobb att gå till”.

Men vad händer när det inte lönar sig?

Kolla också in klippet från SVT:s Dokument Inifråns dokumentär Lönesänkarna

Få en teoretisk överblick och diskussion från olika fördjupande perspektiv – neoklassisk nationalekonomi, maktresursteori, postkeynesianism och marxism. 

Beställ Den sänkta lönedelen [buy product_id=”2274″]

Detta är den första boken om löneandelen på svenska sedan 1967. Släpps 20 mars. 

“Ekonomin växer inte som den ska. Kapitalet klarar sig bra genom att ta en allt större del av kakan. Förlorarna är de som arbetar. De senaste årens utveckling visar på att frågan om löneandelen åter är aktuell. Som jag sa tidigare, diskussionen har bara börjat. Men det är en debatt vi måste ta. Innan rövarbaronerna och industrirobotarna har förvandlat vårt samhälle till något vi inte som vi inte känner igen och inte vill ha.”

Paul KrugmanNew York Times 9 december 2012

Boken ges ut med stöd av Svenska Transportarbetareförbundet.

Kategorier:
Uncategorized