ISBN: 9789186743857


Ladda ner pressbild


Ödesvalet

Hur ska det gå för Europa?

Vi står inför ett val till Europaparlamentet. Ett ödesval. Hur starka kan de samlade högerextrema populisterna och EU-motståndarna bli? Om EU-parlamentet blir ljusbrunt, eller rent av mörkbrunt, vad sker då med EU?

Ödesvalet – en orosanmälan om ett brunare Europa beskriver de partier, ofta ledda av skickliga populister, som befinner sig till höger om den traditionella högern. Den berättar vad de vill göra med Europa. Och konstaterar att det är klokt att ta dem på orden – de menar vad de säger!

Även om de bruna inte får majoritet i parlamentet pekar mycket på att de kommer att få starkt ökat inflytande. Inte bara i EU-parlamentet utan också i EU:s andra institutioner. Kanske tillräcklig makt för att bromsa EU:s utveckling, för att splittra, söndra och hota hela EU-projektet.

Men ett ödesval innebär inte att det är ödet som bestämmer var Europas väljare lägger sina röster. Alla som inte vill se ett Europa där främlingsfientlighet och nationalism växer, och där själva demokratin är hotad, behöver mobilisera och visa på alternativen. Det är tydligt vad som kan hända om vi förhåller oss passiva.

Boken är producerad i samarbete med Olof Palmes Internationella Center.

Utgivningsår: 2019


Författare
Jederlund Lars

Lars Jederlund har sin bakgrund i svensk och internationell folkrörelse. I folkomröstningen om EU 1994 arbetade han för ett svenskt medlemskap. Under senare år har han arbetat som strateg och rådgivare åt organisationer, företag och myndigheter med kommunikation och opinionsbildning.